Lidt om vintendenser & hvad skal du nyde af god vin til Nytår.

Hvad skal du nyde af god vin til din nytårsmenu?

Vi dansker giver den lidt ekstra gas på vinene til nytår, og gud bedre det – der er rigtig mange vin klicherer der vælter ud af skabet i disse dage. Se bare udvalget i de danske supermarkeder. Det bugner af især bobler og meget tunge alkohol rige rødvine. Og vi lapper det i os – måske med rette! Jeg vil dog bede jer om at nyde boblerne til starten af måltidet og ikke til kransekage til midnat. Det skriger i mit hjerte når Dom Perigon og andre ædle bobler voldtages på så skamløs en måde. Det er som at se nyrige russere i det vildeste outfit på skipisterne, uden de overhovedet kan stå på ski. Køb en billig tysk sekt, eller en middelmådig halvtør boble, for der er intet der kan matche den søde kranskekage. Brug krudtet på at købe gode vine til middagen.

Tendensen i vinveredenen idag er at vi bevæger os væk fra de tunge fadlagrede og overmodne rødvine. Det går lidt langsommere for os danskere, men vi kommer til at lære det. Inden for de næste tre til fem år vil vi opleve at vine med personlighed, vinøsitet, og med druemosten i fokus. Det bliver en tung omgang for mange af os danskere, der gennem et årti har svælget os i alt for tunge fadlagrede oversøiske vine og ikke mindst Ripasso og Amarone folket. For os der har vin inde på livet som proffession, bliver det en befrielse. Det bliver som at trække vinterpelsen af, og tvinger os til at smage på mineralitet og forholde os til terrior. Det stiller også krav til vinbonden som virkelig skal vise hvad godt håndværk, og at han kender sine vinmarker. Jeg glæder mig allerede, og i vores lille vinimport, har vi gang i vinbønder der er gået den vej…

Vi har sammensat to vinmenuer der til perfektion matcher vores nytårs menu, og opstår både harmoni, kompleksitet og den ultimative og fuldendte middag. Vi har blandet paletten og bredt os ud over vores vanlige italienske tilgang til gode vine, for netop at opnå det ultimative. Både Frankrig og Spanien er en del af vores nytår i år, med overvægt på økologiske og biodynamiske vine af høj kvalitet fra små vingårde.

Vi har sammensat vinene ud fra den menu vi leverer, som vel nok er tæt på det de fleste vælger på årets sidste dag. Hvid fisk til forret – Kalv til hovedret og chokolade dessert. Vi sælger vinmenuen samlet til en rigtig god pris.  Vinene kan også købes enkeltvis – se vores prisliste på hjemmesiden.

En vinmenu består af fem flasker vin: 1 flaske bobler – en flaske hvidvin – 2 flasker rødvin – 1 flaske dessertvin

Den gode vinmenu kr. 575.- (normalpris kr. 640.-)

Vine til nytårsmenuenDen gode vinmenu

1 flaske Cava Riserva Brut natur – Vall Dolina (Penedes)

Cava har mange udtryk. Ikke altid lige interesant. Denne Riserva har vi kastet vores kærlighed til. Vinen er økologisk og er et prægtigt glas med rank ryg. En meget ren og velsmagende tør cava hvor boblerne er fine og præcise uden at være insisterende. Brut natur betyder at alt restsukker er gæret ud, og dermed et tørt og elegant glas cava. Severes ved 8 grader.

1 flaske Il Lugana 2010 – San Giovanni (Lombardia)
I Italien er Il Lugana en klassiker. En hvidvin som er et brand, og ikke uden grund. Et karakterfyldt glas med en fin struktur. Masser af citrus og abrikos i næsen. Ikke så tit at man i Italien oplever en så ballanceret og på samme tid elegant og stringent hvidvin. Ren druemost fra en af vores større vinmagere. Dette forhindre ham dog ikke i at lave rigtig god kvalitetsvin. Paolo Pasini laver 60000 flasker af denne skønne hvidvin. Serveres ved 8-10 gader.

2 flasker Le Misse Chianti Classico 2010 – Candialle (Toscana)
Vi hører til dem der god kan lide når vin er ærlig, og det kan man roligt sige om denne Chianti Classico. Elegant druemost der er fyldt med saft og fine taniner. Le Misse er lavet på Sangiovese, tilsat 10% Merlot. Vinen er lagret et år – halvdelen af mosten på barriques (små egetræsfade) halvdelen på åndbare cement tanke. Herefter har vinen ligget på flaske yderligere et år inden den bliver frigivet. Lidt nørdet men god stil. Le Misse er underspillet og med mange fine nuancer. Candialle laver kun 25.000 flasker årligt – vi føler os ret priviligerede, at have dette hus i sortiment. Huset ligger i “den gyldne dal” Conca dÓr – hele denne dal dyrker økologisk/biodynamisk..Således selvfølgelig også Candialle. Serveres ved 16-18 grader

1 flaske Moscato d’Asti – Flli. Rabino (Piemonte)
Andrea Rabino laver vin på gammeldags vis. Holder fast i traditionerne og han er en fandens god håndværker der kan hans kram. Sådan har det været i 30 år på vingården der er gået i arv i tre generationer. Så kom der lidt grus i maskineriet. Ingen sønner i arvefølgen, men til gengæld to smukke og skønne piger. Francesca & Annaluisa er begge en del af vinhuset i dag, som stille og roligt har fået et lidt mere feminint touch. Det gælder også husets Moscato som vi faktisk er ret stolte over, selv om Moscato er en gammel traver. Denne udgave er frisk, og livlig med fin frugtsødme med delikat friskhed der gør at den skiller sig ud i mængden af alt for meget Moscato d’asti der bare er ligegyldig.

En vinmenu består af fem flasker vin: 1 flaske bobler – 1 flaske hvidvin – 2 flasker rødvin – 1 flaske dessertvin

Den extra gode vinmenu pris kr. 985.- (Normalpris kr. 1100.-)

Lux udgave af vinmenuenLux udgave af vinmenuen

1 flaske Champagne Couve Tradition NV – Coutier
Champagne en sprød mineralsk udgave med rigtig fine bobler. sjældent er en champagne af den slags man kun kan holde af. Producenten Coutier er et mindre champagnehus som har fat i detaljen og nuancerne. Især kælderarbejdet er med til at give denne champagne karakter og personlighed. Lavet på 30% Chardonnay og 70% Pinot noir. Serveres ved 8 grader (endeligt ikke for koldt – så mistes nuancerne.(…dette gælder iøvrigt for de fleste hvide vine med stor kompleksitet)

1 flaske Neblina 2011 – Giovanna Madonia (Emilia Romagna)
Denne hvidvin, fra vores kvindlige islæt i vinmenuen, er et lækkert glas. En vin der klart udstråler den personlighed som Giovanna er. Der benyttes kun de bedste og mest koncentrerede druer, og hun presser mindre end 60% af druemosten til Neblina. Vinen er lavet på 100% Albana som er områdets lokale hvide drue. Madonia laver en årlig produktion på 60.000 flasker fordelt på 6 vine, så igen et meget lille hus vi har fornøjelsen af at præsentere.
Vinen har en fin dybde og fylde trods det, at Neblina ikke har set skyggen af fadlagring. Fint fulgt op af en god frugtsyre giver denne vin ballance og karakter med noter af urter og citrus.
Serveres ved 10 -12 grader

2 flasker Candialle Chianti Classico 2010 – Candialle (Toscana)
En interessant størrelse. Først og fremmest er vinen rent teknisk set en Chianti Classico Riserva, hvilket vil sige at vinen har fadlagret i knap to år. Candialle vinhuset ligger i Panzano i den gyldne dal “Conca d’or”. Her er masser af sol og vinen er både elegant og fyldig. Stilen på vingården er moderne men med stor respekt for traditionerne i området. Candialle er et nuanceret og flot glas 100% Sangioves der udvikler sig meget i glasset. En frugtig vin med noter af mørke bær og en underspillet og drillende syre. Den unge årgang er fin til kalv. Med “kun” 12 år på bagen som vinmagere er Josephine og Jarko er sidste skud på stammen i Chianti Classico er en flot eksponent for den fornyelse Chianti Classico området har gennemgået, så vinene nu er nutidige og stadig helt sine egne. Huset er biodynamiske hvilket frembringer rigtig mange smagsnoter i vinen. Serveres ved 16-18 grader og åbnes gerne i god tid.

1 flaske Chimera 2006 – Giovanna Madonia (Emilian Romagna)
Vi er ude i en gang ædelt råddenskab.Denne fede og søde vin er resultatet af en utrolig lidenskab for at lave det ultimative glas dessertvin. Chimera er lavet på samme druer som hvidvinen. Processen er hele tiden på kanten af det mulige. Druerne høstes sent i oktober hvor de er angrebet af “Botritis” ædelt rådenskab. Nænsomt kommes de enkelet klaser i små kurve. Kun den øverste del “ørene” af hver drueklase tages fra og benyttes til Chimere. Dette skyldes at den øverste del er mest eksponeret for sol, og dermed er mest moden og indeholder mest sukker.
Efter meget næsnom presning lagres vinen på træfade i et til to år afhængig af vinåret.
Vinen er gylden med kobber reflekser. Intens smag med fin ballance. Honning og tørret frugt som figner og rosiner er gennemgående i vinen. Den heftige sødme retfærdiggøres af en elegant underspillet syre og mineralske noter. Serveres ved 8 grader.

Foruden vinmenuerne kan vinene købes enkelt vis, og vi har helt friske forsyninger fra vores skønne vinhus Battaglino i Piemonte. Både hvid Arneis, rød Barbera d’Alba – Nebbiolo i to udgaver, samt en fremragende Roero, der er i Barolo Barbaresco kaliber, dog mere raffineret og elegant.

About Michael Larsen

Gastronomisk nørd med vin og mad på hjernen. Har gennem de seneste 15 år arbejdet med gastronomi og Vin. Har dybe rødder i de italienske vinmarker hos de passionerede vinbønder. Har en udpræget trang til at udtykke mig, hvilket sker på bloggen "Jagten på den gode smag" her på siden. Skriver også for mad og livsstilmagasiner. Nyder at formidle gastronomi og vin. Kommunikationen er også vigtig når jeg laver teambuilding med virksomheder og private. At "lege" med mad, skabe nye opskrifter og retter gør mig glad. Derfor bruger jeg også tid på udvikling for fødevarevirksomheder og branchen. Rejser ofte i den gode smags tjeneste og nyder at dykke ned der hvor en råvare eller et produkt har sin oprindelse. Er nysgerrig og formidler budskabet ud til andre her på Gastro & Vinos blog "Jagten på den gode smag".
No comments yet.

Skriv et svar