Hvem fanden fandt ud af at vi danskere skal drikke amarone til grillmad!?

I sidste uge var jeg ude og lave en vinsmagning for en flok indkøbere i dagligvare sektoren. En smagning med vine på tørrede druer. Dette tema for både at udfordre mig selv, og finde ud af hvad der har gjort Amarone vin så populær i Danmark. Jeg har aldrig være facineret af den discount udgave af den tunge svulstige bombe af en vin fra dalene med de mange kældre nord for Verona. Vi drikke store mængder, og det er højsæson nu hvor grillen bliver stillet frem. Jeg har undret mig mange gange når jeg er ude med mad til et selskab og der bliver sat Amarone på bordet. Jeg er ikke i tvivl om at det er i bedste mening og for at give gæsterne det bedste man kan finde på. Til maden er Amarone i princippet det mest umulige at sætte til selv et velkrydret og kraftigt måltid. For mig er en god Amarone en meditationsvin jeg med glæde nyder et enkelt glas af, og det kan holde det meste af en aften.

Mange af de Amarone vine vi køber i Danmark er i discount klassen, forstået på den måde at det typisk er vin sammenstukket af vinkøbmænd der handler druemost og kommer det på flaske. Ikke sympatisk men meget rationelt og det kan der komme vine til fornuftige priser ud af. Dem der tror de køber en vin fra et vinhus må gerne beholde den romantiske drøm, men virkeligheden er helt anderledes. Jeg skal ikke afvise at der blandt de mange vine lavet på den måde kan være svipsere der kan smage hen ad hvordan en rigtig god Amarone smager. Vinkøbmændene der fremstiller vin på den måde kan have held med at lave vin der faktisk er god vin til prisen, der typisk ligger mellem 100 kr. og op til 140 kr. En “rigtig” Amarone koster mindst det dobbelte.

Når vi besøger vinhuse i Valpolicella oplever vi forundrede vinbønder som spørger hvorfor det er at vi danskere aftager så meget Amaron. Vi er langt den største aftager af Amarone. Der er ingen lande der når os til sokkeholderne på det punkt. Jeg kan mærke jeg begynder at koge indvendig. Det er lidt lemminge effekten der her træder i kraft. Når først der er en der har kastet sin kærlighed over noget, så breder det sig som ringe i vandet, og inden længe er det det man i musikbranchen kalder en landeplage…

I forhold til Amarone, vil jeg genre vide hvem den dansker var der for ca. fem – seks år siden stod ved grillen og tænkte. Hmmm… Varm sommerdag, lette salater, sprøde grøntsager og et godt stykke kød. Jo! Vi skal da have en Amarone vin til sommermaden . Hvem helvede (undskyld jeg bande) satte denne bløge igang. Det er jo helt hul i hovedet. Det spredte sig det skidt, og vi har vedholdende, med stor hjælp af supermarkedernes vinafdeling, gjort Amarone til en nationalvin. Jeg vil stadig godt have fingerne i bæstet der tænkte tanken, uden at vide hvad han sate igang. For en ting er helt sikkert.  Det kan umuligt være en kvinde. Det har de for raffinerede smagsløg til på nogen måde at kunne gøre……..

Villa Spinosa´s top Amarone  lagret i 10 år

Villa Spinosa´s top Amarone lagret i 10 år

Hvis ikke du har pørvet at nydet et rigtig godt glas Amarone, så er her de vinhuse jeg mener laver Amarone i en stil der faktisk kan nydes til et måltid eller blot et glas for nydelsens skyld. Bertani er det klassiske hus hvor der fra husets egne vinmarker laves fremragende vine. Pas på for huset laver også på opkøbte druer til en meget lavere pris. Quintarelli var mesteren ud i at få finesse frem i denne kraftfulde sag. Hans vine er stadig helt i særklasse både hvad kvalitet og pris angår. Dal Forno – Quintarelli´s lærling, laver moderne udgaver af Amarone. Dybe og koncentreret ud over alle grænser. Stefano Accordini har været med gennem mange år, og har seriøst arbejdet på at lave raffineret kvalitet. På gode vinår er han uvoertruffen. En hel række af mindre vingårde laver i dag top Amarone vine fra ganske få ha. vinmarker. ZymeMonte dal Ora Corte Sant AldaBegaliVilla SpinosaVenturini  og Odino Vaona er alle gode bud på seriøse Valpolicella vine. Vil du dykke mere ned i vinene så kan jeg klart anbefale at læse Thomas Ilkjærs fremragende bog om Amarone vinene. Den vil give dig et nuanceret og sobert billede af et vinområde med stor dansk misforstået opmærksomhed, men et meget retvisende nedslag i Amarone og Valpolicella vinene.

 

About Michael Larsen

Gastronomisk nørd med vin og mad på hjernen. Har gennem de seneste 15 år arbejdet med gastronomi og Vin. Har dybe rødder i de italienske vinmarker hos de passionerede vinbønder. Har en udpræget trang til at udtykke mig, hvilket sker på bloggen "Jagten på den gode smag" her på siden. Skriver også for mad og livsstilmagasiner. Nyder at formidle gastronomi og vin. Kommunikationen er også vigtig når jeg laver teambuilding med virksomheder og private. At "lege" med mad, skabe nye opskrifter og retter gør mig glad. Derfor bruger jeg også tid på udvikling for fødevarevirksomheder og branchen. Rejser ofte i den gode smags tjeneste og nyder at dykke ned der hvor en råvare eller et produkt har sin oprindelse. Er nysgerrig og formidler budskabet ud til andre her på Gastro & Vinos blog "Jagten på den gode smag".
No comments yet.

Skriv et svar