Piemonte

En enorm udvikling på 30 år.

Piemonte høre til en af de klassiske regioner i Italien. Vi har været med siden moderniseringen af især Barolo og Barbaresco En udvikling og proces der har været nødvendig for at produktionen er landet hvor den er i dag. Fra utilnærmelig og ofter fornærmede ringe vine til fadpumpede muskuløse saftbomber og nu til meget teknisk flotte og elegante ærlige vine, stadig med masser af kompleksitet og finesse. Piemonte fremstår stærkere end nogensidne før.

Vi besøgte Elio Altare da han var foregangsbillede, Allesandria da han var ved at bygge hans lille vinkælder i Monforte. Vi var forbi Bartolo Mascarello mens han ikke havde hverken telefon, fax eller barrique, og øffede over moderniseringen, Aldo Conterno da han både ville være moderne og holdt fast i traditionerne, unge Sergio Germano da han fra hans lille kælder fortalte om ambitionerne og lavede tør Brachetto. Var på trøffeljagt med Sergio´s far Ettore i skovene i Langhe. Vi hjalp Nada med at fjerne indpakningen på de nye barrique, mens hans far lavede små piemontesiske antipasti i køkkenet ovenpå – Vi drak Seifile til.

I dag er Piemonte en sprudlende vinregion med stor selvtillid. Barolo og Barbaresco har udviklet sig og masser af små kvalitative vingårde er dukket op. Skov og anden landbrugsjord er nu vinmarker og vinområderne er ikke til at tage fejl af. Tidligere subzoner har løftet sig og en stor nuancering af Piemonte´s vindistrikter er i dag med til at gøre Piemonte til italiens førende område.

På upcomming siden er områder som Monferrato og Roero. Roero er godt placeret mellem Barolo og Barbaresco. Vinene fra Roero er mere elegante end i Barolo og Barbaresco. Dette primært fordi jordbunden er lettere, med sand og ler. De lokale druer er Nebbiolo, Barbera og den hvide Arneis. Området har i tråd med det øvrige Piemonte udviklet sig kvalitativ og er i dag en fin blanding af både klassiske vinhuse og unge talenter der ofte overtager familiens vinmarker og skaber et nyt brand.

 

BATTAGLINO – VEZZA D’ALBA – PIEMONTE

Ung talent i Piemonte. Laver vin fra ca. 8 ha. højt beliggende vinmarker i Roero distriktet. Benytter gærkultur, sprøjter med kobber hvis nødvendigt. Grønthøst to gange i løbet af sæsonen. Det er udelukkende Fabrizzio selv og hans far der grønthøster drueren i august og september. Høst tidlig morgen – Hele familien er med, og de synger lokale folklore sange mens de høster. Ikke økologisk da nabovinmarkerne sprøjtes. Opkøber lystigt af naboens (hans onkel) vinmarker i disse år. Laver årligt 18.000 flasker vin, hvoraf halvdelen er den sprøde lokale Roero Arneis..

Roero Arneis – Barbera d’Alba Munbel  – Nebbiolo d’Alba – Nebbiolo d’Alba Cru Colla – Roero Cru Sergentin

 

F.LLI. RABINO – S. VITTORIA – PIEMONTE

Traditionelt vinhus i Roero kun to km fra de nærmeste Barolo vinmarker.  Andrea er tredje generation på vingården. Uddannet i Bourgogne, hvilket skinner igennem især i vinkælderen. Klassiske vine med lang gæringsproces ved lav temperatur, Lagring af de røde vine på store slovenske egetræsfade i lang tid. Generationsskifte på vej over de næste år.  Andrea har de sidste par år trænet hans to døtre, som overtager arbejdet i vinmarken og i vinkælderen. Huset laver ca. 100.000 flasker årligt, heraf halvdelen moscato d’Asti.

Favorita – Roero Arnies – Barbera d’Alba – Nebbiolo d’Alba – Roero Superiore