Er ørkenvandringen af dårlige madprogrammer på tv ved at være slut?

Nu har vi de sidste tre fire år været vidne til det ene pinlige madprogram efter det andet på tv. Imponerende hvordan glade amatører stiller op og udstiller sig selv i et stramt forudbestemt tv koncept. Hvor er selvkritikken? Ofte er programmerne udviklet i andre lande, købt af danske tv stationer, versioneret til dansk, men det gør ikke underholdningsværdien større. Tværtimod. Kan ikke finde bare et’ der er kommet ud over kanten.

Selv om jeg tager min til tider lidt krukket kokkefaglige hat af, så er jeg komplet uforstående over hvorfor programmerne tilsyneladende er så populære. Underholdningsværdien må være til stede, for det er under ingen omstændigheder maden der tager opmærksomheden. Der er ingen læring eller udvikling i programmerne. Koncepterne bliver blot udfyldt med nye mennesker uge efter uge. Derimod udstiller kendte, minder kendte og almindelige dansker sig selv og deres ofte usansynlig ringe evner i et køkken. Stress, tidspres og jamsekogeri. Det virker akavet og ofte klovne agtigt. Måske er det underholdning for nogen. Jeg kan godt se kontrasterne når en ekspert udtaler sig, og tager sig til hovedet over det der bliver lavet. Men er det underholdning? Er det interessant? Hvem har noget ud af det? Hvorfor stiller folk op? Tja! Spørgsmålene er måske flere end svarene. Jeg kan kun finde få gode grunde til at tv stationerne sender det, og det er at udfylde en sendeflade, og så må det være rigtig billigt at producere….

Madprogrammerne bliver stillet i et tydeligt relief, når et dansk produceret og skabt program med omtanke, varme og faglighed dukker op. Det sker i mit univers når “Cecilie og Madklubben” ruller over skærmen. Ingen tidspres og skønne autentiske ærlige omgivelser. Kokke og ikke mindst mennesket i fokus. Da jeg så programmet første gang tænkte jeg “hvor enkelt og hvor dansk kan det gøres?” Her er samtale, her er nærvær, gensidig respekt – konkurrence elementet er der, men langt fra den vigtigste faktor – Intelligent og godt gået TV2. Der er så meget ærlig energi i det program, at det nærmest vælter ud af fladskærmen. Det går rent ind i kokkens hjertekugle. Samtidig får vi tanker og viden både madmæssigt og personligt ud af de medvirkenden. Ikke fordi de skal, men fordi de slet ikke kan lade være. Det er paradoksalt at tingene her er vendt på hovedet. Her har vi en journalist uden faglig og madmæssig indsigt, og pludselig bliver det legalt at stille “dumme” spørgsmål. Vi har derimod en håndfuld kokke med noget på hjertet – menneskeligt og fagligt. Rollerne er byttet helt om. Det burde Thomas Rhode måske have tænkt over inden han solgte ud. Tak for det TV2 og Cecilie.

Det kunne være interessant hvis der kunne laves mere underholdende tv i samme kaliber, og hvor os foran skærmen bliver grebet af energien, nysgerrigheden og lysten til at opleve nærvær selv om det er på tv.

Inden længe er rækken af “Cecilie og Madklubben” forbi – og hvad så?. Her må lyde et opråb til danske tv stationer og produktionsselskaber hvor der trods alt har ansat folk med egne kreative tanker.  Lyt, se og lær. Det må være muligt at få nærværet tilbage på tv. Det behøver ikke kun dreje sig om madprogrammer. Det kunne være så meget andet hvor vi oplever fagligt dygtige folk, der med en god nærværende attityde formidler, og formår at få budskabet ud over fladskærmens kant.

About Michael Larsen

Gastronomisk nørd med vin og mad på hjernen. Har gennem de seneste 15 år arbejdet med gastronomi og Vin. Har dybe rødder i de italienske vinmarker hos de passionerede vinbønder. Har en udpræget trang til at udtykke mig, hvilket sker på bloggen "Jagten på den gode smag" her på siden. Skriver også for mad og livsstilmagasiner. Nyder at formidle gastronomi og vin. Kommunikationen er også vigtig når jeg laver teambuilding med virksomheder og private. At "lege" med mad, skabe nye opskrifter og retter gør mig glad. Derfor bruger jeg også tid på udvikling for fødevarevirksomheder og branchen. Rejser ofte i den gode smags tjeneste og nyder at dykke ned der hvor en råvare eller et produkt har sin oprindelse. Er nysgerrig og formidler budskabet ud til andre her på Gastro & Vinos blog "Jagten på den gode smag".

2 Responses to Er ørkenvandringen af dårlige madprogrammer på tv ved at være slut?

  1. Peter Kvist 15. maj 2013 at 12:59 #

    Først og fremmest glædes jeg som fagnørd i andet felt over at man i Cecilie og madklubben står ved at man nørder og at man går efter højest mulige kvalitet. Høj kvalitet og faglig stolthed er ellers ikke noget man “taler” om i lille Dannevang.

  2. Eva Ørsnæs 16. maj 2013 at 08:50 #

    jeg er helt vild med jeres mad kunen… Håber at der kommer mange flere af denne slags… Tuseinde tak… for er godt program… Jeg nyder det så meget send flre Tak…Fra Mit Hjerte.:)

Skriv et svar