Dræb ikke kreativiteten i Aarhus

Århus må på ingen måde blive for pæn og poleret

I dag spirre det i Aarhus. Nye bydele, et voksende kulturelt og gastronomisk liv. Byen vokser i hastigt tempo. Som gammel midtbyrotte ser jeg en by med rygrad og personlighed som giver genklang langt uden for bygrænsen. Fra et bløddyr til en stor provinsby med kant. En by der tør viser tænder på den gode måde. En by I balance.

Det er skønt at opleve hvordan vi alle får lidt mere selvtillid. Selv fuglelivet og tilbagekomsten af den sorte hummer i bugten viser at vi også på miljø området er på rette vej.

Latinerkvarteret skulle rives ned?!

Byens forskellige kvarterer manifesterer sig med hver sin personlighed. Elegante Frederiksbjerg, små dovne og hyggelige Trøjborg. Et livligt summende Latinerkvarter, og de tilbagelænede øgader. Hvert kvarter sit særpræg, mere nu end nogensinde før. Os der bor I midtbyen værner om, og er stolte af vores “hood”

Vi må aldrig glemme at store dele af latinerkvarteret var ved at blive jævnet med jorden for 30-35 år siden. Mange af bygningerne var sanerings modne i stil med både Vesterbro og Nørrebro i København.Var det sket ville Aarhus ikke have den samme energi som i dag… Skræmmende tanke.

Lige nu er det vigtigt at kigger op og skue ud over egen næsetip. Byplanlæggere mente på et tidspunkt ikke at Latinerkvarteret kunne bruge til noget som helst. Forfaldne huse, ludere og lommetyve indtog dengang kvarterets gader og skumle værtshuse. Løsningen – riv ned og byg nyt. En frygtelig beslutning som heldigvis aldrig blev effektueret – med få undtagelser.

I dag er Latinerkvarteret byens autentiske trumfkort for både lokale og turister. Netop et aktiv fordi der er historie, sjæl og stil. Sådan var det ikke for 20 år siden. Specialbutikker, kreative værksteder, små virksomheder, cafeer og restauranter er I dag sammen med beboerne I kvarteret med til at skabe en identitet.

Gentager byens beslutningstagere sig selv med 30 års mellemrum

I dag er byens kulturelle epicenter flyttet fra Mejlgade til Godsbanen og Sydhavnen fra Dok1 til de gamle slagtehaller for enden af Jægergårdsgade. I dag byens mest kreative produktive område. Her er der fyldt godt op. Filmbyen og Kaospiloterne bag de gamle turbinehaller. Slagterhusene har et summende liv af kreativ energi og projekter, men kun på lånt tid. For her er det som med Latinerkvarteret – planen at området skal sælges, måske rives ned, eller byfornes, uden jeg er inde i de specifikke detaljer.. Her er en enestående mulighed for at benytte sig af de mangfoldige industribygninger som har så meget sjæl, historie og liv.

Jeg er på ingen måde romantiker og mener at der skal skarpsindige byplanlægger til. Hvem har mod til at sætte rammerne til endnu et atkivt kreativt og pulserende miljø hvor de forskellige muligheder blandes og fordeles. Et området når det om mere end ti år vil stå enten som den grimme ælling eller den smukke svane. Der er kun et skud I bøssen.

Dræb ikke kreativiteten – Bland kortene rigtigt

I dag rummer området nogle af verdens bedste lydteknikere, musik studier, en stor del af byens nye kreative elite, Frontløberne, og upcomming virksomheder. Alle ved at de er her på lånt tid. Alle ved også at her bliver skabt noget helt unikt som ikke bare kan flyttes. Unge talenter og garvede teknikere har skabt et af verdens mest produktive højkvalitets musikunivers, hvor bade lokale og verdenskunstnere får hjælp til at den sidste finish på deres musik udgivelser.

Hvem tør blande kortene, og hvem formår at skrue tingene sammen i de gamle bygninger i Slagtehuse og på Sydhavnen at der skabes nyt der skiller sig ud og Aarhus får endnu et nyt driftigt autentisk kvarter. Det er kunsten!

About Michael Larsen

Gastronomisk nørd med vin og mad på hjernen. Har gennem de seneste 15 år arbejdet med gastronomi og Vin. Har dybe rødder i de italienske vinmarker hos de passionerede vinbønder. Har en udpræget trang til at udtykke mig, hvilket sker på bloggen "Jagten på den gode smag" her på siden. Skriver også for mad og livsstilmagasiner. Nyder at formidle gastronomi og vin. Kommunikationen er også vigtig når jeg laver teambuilding med virksomheder og private. At "lege" med mad, skabe nye opskrifter og retter gør mig glad. Derfor bruger jeg også tid på udvikling for fødevarevirksomheder og branchen. Rejser ofte i den gode smags tjeneste og nyder at dykke ned der hvor en råvare eller et produkt har sin oprindelse. Er nysgerrig og formidler budskabet ud til andre her på Gastro & Vinos blog "Jagten på den gode smag".

, , , ,

No comments yet.

Skriv et svar